« terug naar overzicht

Referentieproject Calypso

Korte omschrijving van het project (functie van het gebouw, kenmerken)

Naam project : Calypso
Plaats: Rotterdam
Naam opdrachtgever: Boele en van Eesteren
Functie van het gebouw: Multifunctioneel gebouw (woningen/winkels/parkeergarage/opvanghuis/kerk)

Kenmerken:
In het bruisende hart van Rotterdam is een ultramodern appartementengebouw verrezen: de Calypso. Het is een innovatief woonconcept waarin design, modern comfort en luxe wonen samenkomen op een unieke locatie.
Dit spectaculaire woongebouw is gelegen tussen het Schouwburgplein en concertgebouw De Doelen en maakt onderdeel uit van het Rotterdam Central District.
Het kleurrijke en vernieuwende architectonisch ontwerp is gesitueerd op de hoek van de Mauritsweg en het Kruisplein. Op een paar minuten loopafstand van het nieuwe Centraal Station.

Het hoogste punt ligt op 71,30 meter, verdeeld over 22 verdiepingen. Het omvat circa 9.085 m2 kantoorruimte, verdeeld over de eerste tot en met de vierde verdieping. Daarnaast biedt De Calypso ruimte aan 407 appartementen, een commerciële plint (winkels) van zo’n 1.400 m2 en 500 plaatsen in de ondergrondse parking. Een imposant atrium, met luxe ontvangstbalie, fungeert als centrale entree.
In het gebouw heeft ook de nieuwe Pauluskerk (2.440 m2) een plek gekregen als apart gebouw bestaande uit een begane grond met 4 verdiepingen. Onderdeel hiervan zijn o.a. een kerkzaal met multifunctioneel karakter, slaapruimten en recreatieruimten.

Het werk bestond uit het compleet vervaardigen van alle installaties in bovengenoemde onderdelen van het gebouw. Deze installaties omvatten het volgende :
DAKGOTEN EN HEMELWATERAFVOEREN
BINNENRIOLERING
WATERINSTALLATIES
SANITAIR
BRANDBESTRIJDINGSINSTALLATIE
GASINSTALLATIE
VERWARMINGSINSTALLATIE
VENTILATIE- EN LUCHTBEHANDELINGSINSTALLATIES
KOELINSTALLATIES
ELEKTROTECHNISCHE INSTALLATIES
COMMUNICATIE- EN BEVEILIGINGSINSTALLATIES

KORTE OMSCHRIJVING VAN DE ROL VAN GEGADIGDE IN DE ONTWERP- EN UITVOERINGSFASE VAN HET PROJECT
Naam architect: SMC Alsop Architects
Adviseurs: De Wilgen Vastgoed
Aannemers: Boele en van Eesteren
Overige betrokken partijen: Exel Air , Aqua+ Sprinklersystemen, Essent

De befaamde architect William Alsop heeft Calypso ontworpen. Als architect heeft Alsop o.a. de Sterling Prize ontvangen. Alsop liet zijn ambitieuze plannen los op dit prestigieuze nieuwbouwproject en creëerde met de Calypso een spectaculair bouwwerk in het hart van Rotterdam-centrum.

Als nevenaannemer hebben wij dit project van De Wilgen Vastgoed aangenomen nadat wij vanaf het prille begin in een bouwteam betrokken zijn geweest. Een onderdeel hiervan was dat wij het complete installatiebestek hebben geschreven. Van ontwerp tot oplevering zijn wij nauw betrokken geweest bij de realisering van dit project. De te treffen voorzieningen van de energiebedrijven, CAI, KPN en Gemeente Rotterdam (rioleringen) en de verantwoordelijkheid voor naleving van de aansluitvoorwaarden of nader gestelde eisen viel geheel onder onze verantwoording.
Door een nauwe samenwerking met alle betrokken partijen is het project kort geleden opgeleverd, waarbij wij mogen terugkijken op weer een bijzonder bouwwerk wat mede tot stand is gekomen dank zij onze organisatie.

OMVANG VAN HET WERK IN VIERKANTE METERS BVO: 48.000 M2

BOUWKOSTEN VAN HET WERK EXCLUSIEF BTW: € 70 MILJOEN

PLANNING/UITVOERINGSPERIODE
Start uitvoering: 22 april 2009
Oplevering: 8 maart 2013

MOTIVATIE VAN HET REFERENTIEPROJECT
Waarom wordt dit project als referentieproject gekozen ?

Dit bouwproject heeft alles in zich waar de kracht van onze organisatie uit blijkt. Vanaf dag 1 konden onze techneuten hun hart ophalen om alle gevraagde techniek in dit gebouw op een verantwoorde wijze te realiseren, waarbij uitvoerbaarheid, prijstechnische haalbaarheid een leidende rol speelden.
Tevens was de schaalbaarheid van zo’n groot project waarbij op sommige momenten een kwart van ons personeelsbestand op dit project werkzaam was, voor ons een enorme uitdaging, welke wij niet schroomde aan te gaan.
Tevens mogen wij niet vergeten dat de enorme exposure die wij door zo’n project hebben een positieve invloed op ons bedrijf voor buitenstaanders heeft en heeft gehad.