« terug naar overzicht

Referentieproject New Orleans

Korte omschrijving van het project (functie van het gebouw, kenmerken)

Naam project : New Orleans
Plaats: Rotterdam
Naam opdrachtgever: Vesteda
Functie van het gebouw: Woongebouw
Kenmerken:

De hoogste woontoren van Nederland
De woontoren New Orleans in Rotterdam is een van de vijf woontorens die tussen Montevideo en het Nieuwe Luxortheater aan de zuidzijde van de Wilhelminapier is/worden gebouwd.
In 2007 werd het startsein voor de bouw van de New Orleans gegeven. In het voorjaar van 2010 heeft het gebouw zijn hoogste punt bereikt en op 6 november 2010 werd het gebouw officieel geopend. Het 158,35 meter hoge gebouw is het op één na hoogste gebouw van Rotterdam en Nederland en de hoogste woontoren. Onderin en daarnaast is het multidisciplinaire theater LantarenVenster gevestigd.
Het gebouw bevat kantoren en appartementen. Op 45 verdiepingen worden 47 koopappartementen en 187 huurappartementen gerealiseerd. Deze toren is onderdeel van het herontwikkelingsplan van de Wilhelminapier.
Het project New Orleans is door Vesteda gerealiseerd. Alle bewoners van New Orleans kunnen gebruik maken van onder andere de vier gastenverblijven en een health club. Deze bevindt zich op de vierde etage en bevat een zwembad, fitnessruimte een sauna en een met gras begroeid dakterras van 1.000 m2 .

Theater Lantaren/Venster
Op de begane grond - in de plint - van New Orleans is de nieuwe huisvesting van Theater Lantaren/Venster gerealiseerd. Het theater heeft een multifunctionele foyer, vijf bioscoopzalen van in totaal 600 zitplaatsen, een theaterzaal van ongeveer 300 zitplaatsen of 400 staanplaatsen en een expositieruimte.

KORTE OMSCHRIJVING VAN DE ROL VAN GEGADIGDE IN DE ONTWERP- EN UITVOERINGSFASE VAN HET PROJECT
Naam architect: Alvaro Siza
Adviseurs: Wilimas Bouwadviseurs BV
Aannemers: Besix Nederland BV
Overige betrokken partijen: Van Stokkum BV (natuursteen), Kone BV (liften), Manntech Gevelinstallaties BV

New Orleans is een ontwerp van de Álvaro Siza. ‘ontwerpen is het transformeren van het reeds bestaande’ is een van zijn uitspraken. Opvallend is dat hij gelijktijdig met grote opdrachten werkt aan individuele woningen en dit met een zelfde intensiteit. In 1992 ontving hij de Priztker Prize voor zijn gehele oeuvre.

In nauwe samenwerking met de bouwadviseur Wilimas en aannemer Besix zijn wij gedurende het project continue bezig geweest om het bestek te toetsen aan de haalbaarheid ervan. Zoals nagenoeg elk bestek is hier altijd ruimte tot discussie over de exacte invulling van bepaalde zaken. Om dit op een verantwoorde manier te doen werd een beroep op onze know-how gedaan. Na deze aanpassingen werden deze snel verwerkt door onze werkvoorbereidingsafdeling, annex tekenkamer, die middels de laatste versie van AutoCAD tekeningen produceerde waar onze monteurs, aannemer en bouwadviseur goed mee uit de voeten konden.

OMVANG VAN HET WERK IN VIERKANTE METERS BVO: 35.000 M2

BOUWKOSTEN VAN HET WERK EXCLUSIEF BTW: € 52 MILJOEN

PLANNING/UITVOERINGSPERIODE
Start uitvoering: april 2009
Oplevering: 6 november 2010

MOTIVATIE VAN HET REFERENTIEPROJECT
Waarom wordt dit project als referentieproject gekozen ?

Dit project had door zijn enorme verticale omvang al direct een voorkeurspositie binnen onze organisatie. Hoogbouwprojecten zijn zo langzamerhand uitgegroeid tot een specialisme van ons bedrijf. Door nu ook het hoogste woongebouw in Nederland van alle technische installaties te hebben voorzien, geeft ons een voorsprong op onze concurrentie. Het zou dan ook nalatig zijn als wij dit project niet als referentieproject hanteren.