« terug naar overzicht

Referentieproject KRVE

KRVE Ė renovatie kantoorpand
Opdrachtgever Nederlands Bouw Unie
Bouwteam

De opdracht betreft de renovatie van de huisvesting van de Koninklijke Roeiers Vereniging de Eendracht gevestigd aan de Heijplaat te Rotterdam.

Werkzaamheden:
Loodgieterswerk Ė toiletgroepen, VWA, HWA, en blus inclusief alle appendages
Elektrawerk Ė Elektra, Verlichting, Brandmeld en data gecertificeerd inclusief glasvezel verbinding
Verwarming / koeling - gekozen is voor duurzame en besparende systemen.

Er is gekozen voor een combinatie van verwarming en koeling, zowel vanaf de vloer als via lucht.

De gekozen systemen, een IDM warmtepomp heeft een C. O. P. (coŽfficiŽnt of performance) van > 5. (Dit wil zeggen dat de warmtepomp theoretisch in staat is om 5 kWh aan warmte te produceren voor elke kWh die het uit het elektriciteitsnet haalt. Dit kan men gelijkstellen aan een rendement van 500%). De warmtepomp heeft zijn afgifte via de vloer. De vloer is opgebouwd uit een isolatielaag met aluminium lamellen. Hiermee wordt de afgifte zo efficiŽnt en snel mogelijk gerealiseerd.

De combinatie die gemaakt is met lucht, betreft een V.R.F. (Variable Refrigerant Flow) systeem, welke per ruimte regelbaar is. Het V.R.F. systeem heeft een C. O. P. van > 4.

De benodigde verse lucht wordt ingeblazen, wordt tevens voor behandeld door een W.T.W. (Warmte Terug Winning) systeem. Bij de centrale post is tevens een CO2 regeling toegevoegd waarmee de verse lucht toevoeging geregeld wordt afhankelijk van de aanwezige CO2.

Dergelijke systemen geven een besparing op de kosten van 20 Ė 25 %.

Ook vallen beide systemen onder de EIA Energie Investering Aftrek.