Winkelwagen
Filters
Favorieten

Je hebt nog geen favorieten toegevoegd.

Hoogbouw op de vierkante meter!

Hoogbouw op de vierkante meter!

“Hoe kleiner de bouwlocatie, hoe meer wij in ons element zijn. Zeker als het om een woontoren van 24 verdiepingen gaat.” Niet iedereen houdt van uitdagingen. Spindler wel. “Wij zien de realisatie van OurDomain Rotterdam Blaak als een nieuwe kans om ons specialisme te tonen: hoogbouw op de vierkante meter,” aldus Peter Nekeman, Bedrijfsleider.


Begin vorig jaar werd het officiële startsein gegeven voor de bouw van OurDomain Rotterdam Blaak: een 70 meter hoge woontoren met 612 kamers en appartementen voor studenten en starters. Naast deze eenheden, bevat het woonconcept - dat ontwikkeld is door Stebru Ontwikkeling en Boag, in samenwerking met internationaal belegger Greystar - ook een koffie- en loungebar, een fitnessruimte, een bibliotheek en een grote fietsenstalling. Stebru bouw is verantwoordelijk voor de bouw, Spindler voor alle installaties. “Vanaf het eerste moment - zes jaar geleden - waren we er al bij betrokken, als adviserend installateur,” vertelt Nekeman. Niet vreemd, omdat Spindler in binnenstedelijke hoogbouw over een fors trackrecord beschikt, met projecten als New Orleans, De Rotterdam, The Muse en Uptown aan de Wijnhaven.

Logistiek

Maar niet eerder was de bouwlocatie zo klein als nu bij Our Domain. “Deze is niet veel groter dan de oppervlakte van het gebouw zelf!”. Om er te komen, is één rijbaan van de Andre van der Louwbrug afgesloten voor verkeer. “Als we straks omhoog gaan bouwen, gaat er een beschermingsafdak (crashdeck) over de andere rijbaan.” Met slechts één rijbaan beschikbaar voor al het bouwverkeer is samenwerking en planning cruciaal. “Het is vooral logistiek een enorme uitdaging om alle materialen op-, en van de bouwlocatie te krijgen: ruimte voor opslag is er namelijk niet.” Om dit proces soepel te laten verlopen, zijn de tijdsblokken van aan- en afvoer heilig. “Deze worden door alle partijen een week van tevoren gemeld, zodat iedereen ze kent en daarop anticipeert.” Kom je een kwartier te laat omdat je bijvoorbeeld in de file hebt gestaan, dan word je teruggestuurd, vertelt Nekeman. “Niet uit onwil, maar omdat ruimte voor flexibiliteit hier geen optie is.”

Rolcontainer

Als het materiaal eenmaal op de bouwlocatie is, moet het nog naar de juiste verdieping en naar de juiste wooneenheid. Ook dat luistert nauw. “Dat onderdeel van het logistieke proces doen we tijdens de afbouw met rolcontainers, waarbij elke leverancier ervoor zorgt dat zijn spullen in de juiste rolcontainer komen te liggen. Die verantwoordelijkheid ligt zowel bij de leverancier als bij degene die met de rolcontainer naar boven gaat.” Het maakt hoogbouw op de vierkante meter een uitdaging, voor alle partijen. “Nog meer dan bij andere projecten, ben je afhankelijk van elkaar en doe je het dus ook samen. Daarom zie je tijdens dit soort projecten vaak dezelfde bedrijven en gezichten terug, een vertrouwd gevoel.”
Hoogbouw op de vierkante meter!

Vragen?

Onze hulp nodig?

Heeft u interesse, gewoon even kennismaken of wilt u meer informatie?

Neem contact op

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons cookiebeleid.